Signerte bøker

0

Forfatteren og tynsetingen John Olav Oldertrøen var i går hos Tynset Bokhandel for å signere debutboka «Isilds Vrede». John Olav har alltid elsket å lese og skrive og kan med hånda på hjertet si at han har prøvd og prøvd og prøvd å få antatt et manuskript. I april 2015 skjedde det han hadde ventet på så lenge. Et forlag tente på manuskriptet han leverte og snøballen begynte å rulle.

«En helt fantastisk følelse», John Olav til Tynsetnytt. «Da beskjeden kom var det som å holde min nyfødte sønn for første gang på nytt. Etter å ha strevd i så mange år kan det bare beskrives som «priceless». Jeg leverte min første novellesamling til et forlag da jeg nettopp var fylt 17 år, og ble til de grader refusert. Siden har jeg blitt refusert et utall ganger, men ga meg aldri»

John Olav har bakgrunn fra sosialantropologi bed UiO i tillegg til psykologi, sosiologi og sør-Asia kunnskap. Med et feltarbeid i London i forbindelse med hovedfagsoppgave som handlet om «Fysisk mediumisme i samtidens England», så aner vi allerede der en spire til det som nå er blitt «Isilds Vrede».

John Olav har jobbet med språk siden 1990 som journalist i lokal og rikspresse, i fagpresse og i andre sammenhenger.

Hva er ditt budskap med boka?

Boka har egentlig flere budskap. Yggdrasil, selve livstreet i den norrøne mytologien, står på spill. Den dagen Yggdrasil dør forgår resten av verden i et ragnarok. Boka er et spennende fantasyeventyr som spiller på norsk folketro og norrøn mytologi, den beskriver mot og vennskap, og forteller oss at vi må ta vare på kloden vår.

«Isild» er en legemliggjøring jeg har gitt til urtilstanden i universet hvor alt er absolutt frossent. Et absolutt nullpunkt. Sett at denne tilstanden av drepende frost er noe som kan fremkalles av menneskelig dårskap, at istidene kanskje var et svar fra naturen? Dette er noe av essensen i mysteriet hovedpersonene i boken møter på.»

Selve idéen til fortellingen fikk jeg etter å ha lest en interessant artikkel om piktogrammer som er funnet malt eller risset inn i huler og grotter. Piktogrammer som er så å si identiske på tvers av kontinentene, og flere av disse ble laget i en tid lenge før menneskene i det hele tatt var i stand til å bevege seg så på tvers av kontinenter. Hvordan kan det være mulig? Piktogrammene er en type symboler som symboliserer mening, og jeg har selvsagt tillagt disse et helt spesielt budskap som jeg har bygget fortellingen på. Jeg kan røpe såpass at piktogrammene representerer en advarsel – fra de som var her før oss, forteller, John Olav.

Hvem er målgruppa?

Hovedmålgruppa er barn mellom 9 og 13 år, men alle som liker fantasy mener jeg vil like denne boka, og det er lesere fra 10 til 100 år.

Hva er Økofantasy?

Dette er en fantasyfortelling hvor jeg har besjelet naturen og mikset det med norrøn mytologi og norsk folketro. Samt en solid porsjon fantasi, selvsagt,  sier John Olav.

Kommer det en oppfølger?

Isilds Vrede er ment som en trilogi. Utkastet til nummer to er allerede ferdig og nummer tre er påbegynt, så forhåpentligvis kommer det mer, men det kommer nok mye an på hvor godt debutantboken selger, sier forfatteren til Tynsetnytt.

Og Tynset? Er du ofte hjemme?

Jeg er på Tynset flere ganger i året. Jakter fugl hver høst som jeg har gjort siden jeg var med først som 12-åring, og besøker også min gamle mor. Å komme til Tynset og få gå i fjellet er terapi. Jeg savner fjellet, men ikke kulda, sier han.

Share.

Comments are closed.